מהן חמש הסיבות העיקריות לקשיים בתזונה קטוגנית?

מדוע אנשים לא מצליחים לרדת במשקל בקיטו?

ישנן חמש סיבות עיקריות שבגללן מתקשים להיכנס לתזונה קטוגנית או נתקעים באותו המשקל לאחר שמתחילים לעשות את השינוי. 

1. הערכות מראש

לקראת עשיית השינוי לכניסה לתזונה קטוגנית חשוב להיערך מראש ולהכין את הבית. משמעות הדבר היא קניה של מצרכים כגון:

  • ירקות מגוונים
  • שקדים ואגוזים שונים
  • בשרים ודגים
  • גבינות שמנות (עדיף קשות)
  • חמאת בוטנים או שקדים
  • ויטמינים ומינרלים
  • חומץ תפוחים

במקביל מומלץ להיפטר ממאכלים שמכילים פחמימות ולמנוע פיתויים. 

הכנה נכונה של הבית עוזרת להיכנס בצורה טובה ונכונה לתזונה קטוגנית, חלק חשוב מההערכות מראש היא הכנת האוכל מראש. אסור להגיע למצב ש"אין מה לאכול", זה כולל הכנה מראש של מאכלים למקום העבודה ולהימנע כמה שאפשר מלאכול בחוץ (במיוחד בשלבים הראשונים).

2. מאכלים עם פחמימות נסתרות

ישנם מאכלים רבים שמכילים סוכר נסתר (פחמימות) שיוציאו אתכם מקיטוסיס.

דוגמאות למאכלים כאלה הם:

  • מיונז קנוי ורטבים שונים.
  • לחמים שרשומים כמתאימים לקיטו אבל מכילים חיטה.
  • חטיפי "קיטו" שמכילים ממתיקים מלאכותיים שלא מתאימים לתזונה קטוגנית.
  • ממרחים כמו חמאת בוטנים שמכילים סוכר (חמאת בוטנים וחמאת שקדים מתאימות לקיטו אבל חשוב לוודא שהן ללא סוכר).
  • משקאות קלים כולל "דיאט" או מים בטעמים.

זיהוי אותם מאכלים ומשקאות, והמנעות מהם מאפשרים כניסה נכונה לתזונה קטוגנית ושמירה על מצב של קיטוסיס. 

הבעיות מתחילות כשיוצאים ממצב של קיטוסיס, אנשים מתחילים להרגיש דחף לאכול עוד פחמימות או שהם מפסיקים לרדת במשקל. הסיבה לכך קשורה לעליה ברמות האינסולין שנגרמת מ"הסוכר הנסתר".

3. שינה

שינה רצופה של לפחות 7 שעות (עדיף 8) הינה חיונית להצלחה בתהליך פירוק השומנים בגוף. הגוף מנקה את הרעלים ומשקם את הפעילויות של מערכות שונות בגוף בזמן השינה. שינה טובה משפיעה על קצב חילוף חומרים תקין.

ברגע שהגוף לא מקבל מספיק שינה הוא מתחיל לתפקד בצורה פחות אופטימלית, נוצרים קשיים בתפקוד, קצב חילוף החומרים מושפע מכך, קצב פירוק השומנים מואט והגוף לא מפנה חומרים מסויימים כפי שהוא אמור לעשות.

4. אכילה מאוחרת

מומלץ לאכול את הארוחה האחרונה ביום בשעות מוקדמות יחסית (אזור 7 בערב זו שעה מצויינת לארוחה האחרונה ביום).

קצב חילוף החומרים יורד בשעות הלילה והשומנים עלולים להיאגר, בנוסף הפרש שעות גדול בין הארוחה האחרונה לארוחת הבוקר מאפשר לגוף להיות עם רמות אינסולין נמוכות למשך הרבה שעות. ככל שמספר השעות ללא הורמון האינסולין גדול יותר כך משך הזמן שבו הגוף מפרק שומן יהיה ארוך יותר (אינסולין מהווה הורמון אגירה והנוכחות שלו מאטה את קצב פירוק השומנים).

5. עודף שומנים

לעיתים אנשים חושבים שבתזונה קטוגנית מומלץ לאכול הרבה שומן. הבלבול נובע מהיחס של שומן וחלבון בצלחת. יחס הצריכה הקלורית המומלץ עומד על 70% שומן, 20% חלבון ו-10% פחמימות (שזה הירקות בקיטו בריא) – אבל מדובר כאן על יחס צריכה קלורית! כל גרם שומן מכיל יותר מ-פי 2 קלוריות מאשר כל גרם פחמימה או חלבון. מהסיבה הזו צלחת של קיטו תכיל ¼ חלבון, ¼ שומן, ½ ירקות, היא לא תכיל 7/10 שומנים ו- 2/10 חלבונים – צלחת שתראה כך מכילה עודף שומן גדול מאוד וארוחות כאלה לאורך זמן לא רק שימנעו ירידה במשקל אלא עלולות לגרום לבעיות בריאותיות.

מומלץ מאוד להבין את הנושא ולהיעזר בבעל מקצוע כאשר בונים תפריט קטוגני.